Ymmärrä kehoasi

Pidä kehosi kunnossa

Tutustu liikunnan etuihin ja siihen, miten se voi auttaa sinua pysymään kunnossa sekä lievittää kipua.

Miksi liikunta on hyödyllistä

Joskus voi olla vaikeaa pitää vauhtia yllä ja liikkua, mutta liikkumisen edut ovat niin moninaiset, että se on vaivan arvoista. Kaikkien 18–65-vuotiaiden (ja vanhempien) pitäisi liikkua vähintään puoli tuntia päivässä vähintään viitenä päivänä viikossa – mutta tämä on siis vähimmäismäärä. Konkreettiseen terveyden parantamiseen tarvitaan kaksi kertaa niin paljon. Mitä enemmän harjoittelet, sitä parempi. Sydän- ja verisuonitautien riskin vähentämiseksi ja terveyden parantamiseksi liikunnan on nostettava sykettä, kiihdytettävä hengitystä ja tuotettava lämpenemisen tunne (ns. kohtalainen liikunta).

Liikunnasta ei ole vain fyysisiä etua, se saa sinut voimaan paremmin myös henkisesti – parantaa koko hyvinvointiasi. Tutkimustulokset osoittavat, että liikunta voi parantaa itsetuntoa, kohottaa mielialaa sekä parantaa unen laatua ja energiatasoja, ja myös vähentää riskiä sairastua stressiin ja masennukseen. Liikunta voi auttaa vahvistamaan jalkojasi ja lihaksiasi, joka vuorostaan auttaa sinua pysymään kunnossa ja terveenä sekä selviytymään jokapäiväisestä elämästäsi: työstä, kaupassa käymisestä, lasten tai lastenlasten kanssa leikkimisestä, ja kaikesta, mitä teetkään.

Kaatumisvammat ovat usein kivuliaita ja ne kohdistuvat pääasiassa vanhuksiin. Kaatumisvammojen riskiä voi pienentää harjoittamalla joka viikko sekä tasapainoa että lihaksia yhdistettynä aerobiseen liikuntaan, kuten esimerkiksi nopeaan kävelyyn.

*WHO | Physical activity. 2016. WHO | Physical activity. [ONLINE] Saatavana osoitteessa: http://www.who.int/mediacentre/ factsheets/fs385/en/ [Viitattu 20.4.2016].

Liikunta on parasta lihashuoltoa

Tiesitkö?

Aikuisten pitäisi myös tehdä lihaksia vahvistavia harjoituksia vähintään kahtena päivänä viikossa, jotta suuret lihasryhmät, kuten jalat ja kädet, saisivat harjoitusta.*

Harjoittelu ja nivelrikko

Nivelrikosta kärsiville liikunta on erittäin tärkeää, koska harjoittelu lisää sekä voimaa että liikkuvuutta, vähentää nivelkipua ja ehkäisee väsymystä. Liikunta voi vähentää nivelrikon riskiä ja myös osaltaan laihduttaa, joka todistettavasti vähentää riskiä sairastua polvien nivelrikkoon. Voi tuntua ylivoimaiselta liikkua, jos sinulla on nivelkipua, mutta pelkästään kohtalainen liikunta voi lievittää kipua sekä auttaa säilyttämään terveellisen painon.

Aloittaminen

Ennen liikunnan aloittamista on parasta, että keskustelet lääkärisi tai liikunnanohjaajan kanssa selvittääksesi, mitkä liikuntamuodot ja -tavat sopivat sinulle parhaiten. Näin voit laatia mahdollisimman hyvän harjoitusohjelman.

Liikunta ja lihashuolto kuntouttaa myös niveliä

Olemme kaikki yksilöitä, joilla on erilainen kunto ja lähtötilanne. Siksi harjoittelu on sovitettava omiin tarpeisiisi. Jos esimerkiksi istut tietokoneella kaikki päivät ja kärsit niska- tai selkäkivusta väärän istuma-asennon takia, niin saattaa riittää, että teet päivittäisiä venytysharjoituksia, koska ne pehmittävät jäykkiä lihaksia ja parantavat liikkuvuutta. Jos käveleminen tai juokseminen sattuu, voit kokeilla uintia tai joogaa, jotka voivat olla mukavampia kipeille nivelille.

Minkä harjoitustavan valitsetkaan, on tärkeää muistaa, että vähäinenkin harjoittelu on parempi kuin ei mitään, ja mitä enemmän kunto paranee, niin sitä paremmin todennäköisesti voit.

**WHO | Physical activity. 2016. WHO | Physical activity. [ONLINE] Saatavana osoitteessa: http://www.who.int/mediacentre/ factsheets/fs385/en/ [Viitattu 20.4.2016].

Lue lisää

Selkäkivun hoitona voi olla myös liikunta

Liikunta voi olla paras tapa lievittää selkäkipuasi. Aktiivinen elämäntapa on yksi parhaista tavoista hoitaa selkää. Aina se ei kuitenkaan auta, ja kivun lievittämiseksi tarvitaan lisäapua.

Lue lisää

Erilaiset kivut, ja miten niitä hoidetaan

Ota selvää, miten juuri sinun kipuasi tulisi hoitaa…

Lue lisää

Ymmärrä kehoasi ikääntyessäsi

Lue lisää, miten kehosi toimii, miten se muuttuu, kun ikäännyt, ja miten selviät ikääntymiseen liittyvistä kivun tuntemuksista.

**Haleon Global Pain Index Research (globaali kivun voimakkuutta mittaava tutkimus) 2017, Suomi

Lue lisää
Fyysinen ikääntyminen muuttaa kehoa Fyysinen ikääntyminen muuttaa kehoa