Lue lisää, miten kehosi toimii, miten se muuttuu, kun ikäännyt, ja miten selviät ikääntymiseen liittyvistä kivun tuntemuksista.
Kehon anatomiaa
Luut, lihakset, jänteet, nivelsiteet, hermot ja muut kehon kudokset muodostavat yhdessä muskuloskeletaalisen järjestelmän, jonka avulla voimme liikkua ja jonka avulla keho säilyttää muotonsa.
- Luusto toimii kehon tukirankana ja suojaa pehmytkudoksia.
- Hermojärjestelmä ohjaa lihaksia, jotka antavat meille voiman, pitävät tasapainossa, säilyttävät kehon asennon, lämmittävät ja mahdollistavat liikkumisen.
- Nivelet tekevät kehostamme liikkuvan. Niveliä on polvissa, hartioissa, ranteissa ja sormissa.
- Nivelsiteet ovat säikeiden kaltaista sidekudosta, joka yhdistää luita ja tukee sekä vahvistaa elimistön niveliä.
- Myös jänteet ovat kuitumaista sidekudosta, mutta ne liittävät lihakset ja luut toisiinsa, jotta voimme liikkua.
- Rusto on kumimaista ainetta, joka peittää nivelessä toisensa kohtaavien luiden päitä. Sillä on iskunvaimennusvaikutus, joka suojaa luita ja mahdollistaa joustavammat liikkeet.
- Hermot kuljettavat tietoa koko kehon tuntemuksista ja liikkeistä.
*BBC Science & Nature – Human Body and Mind – Skeleton Layer. 2016. BBC Science & Nature – Human Body and Mind – Skeleton Layer. [ONLINE] Saatavana osoitteessa: http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/ body/factfiles/handsandfeet/hand.shtml [Viitattu 20.4.2016].
Ikääntyminen ja kehomme
Koko keho muuttuu ikääntymisemme mukana. Kehon solujen, kudosten ja elimien vanhentuminen vaikuttaa kehon toimintoihin. Solut suurenevat vanhemmiten, niiden kyky jakautua ja lisääntyä heikkenee, ja ne lakkaavat vähitellen toimimasta tai toimivat väärin. Ikääntyminen aiheuttaa myös kudosten surkastumista (atrofia), mikä tarkoittaa sitä, että tulemme jäykemmiksi ja liikkuminen on vaikeampaa. Ajan mittaan luiden tiheys pienenee ja ne haurastuvat, ja kun selkärangan luut (selkänikamat) ohentuvat, ne voivat kaareutua ja painua kasaan.
Riski sairastua esim. nivelrikkoon (yleisin niveltulehdus) kasvaa iän myötä nivelten muuttuessa jäykemmiksi ja vähemmän liikkuviksi ruston kuluessa ja hävitessä nivelpinnoilta. Tämä vaikuttaa useimmin polviin ja ranteisiin. Nivelrikko voi aiheuttaa tulehdusta, jäykkyyttä, muodonmuutoksia ja kipua, joka vaikeuttaa liikkumista ja normaalia elämää.
**Haleon Global Pain Index Research (globaali kivun voimakkuutta mittaava tutkimus) 2017, Suomi
Huolehdi ikääntyvästä kehosta
Yksi parhaista tavoista hidastaa tai jopa estää ongelmia lihaksissa, nivelissä ja luissa on kohtuullinen liikunta, joka varmistaa, että säilytät voimasi, tasapainosi ja ketteryytesi.
Vaikka alat ehkä kokea yhä enemmän kipua kehossa, olipa se sitten selkä tai hartia, joka särkee tavallista enemmän pitkän päivän päätteeksi, tai kärsiä nivelrikosta, ei ole syytä vain hyväksyä kipua välttämättömänä pahana. On olemassa lääkkeitä, jotka voivat helpottaa kipua ja lievittää tulehdusta, joka usein on kivun taustalla. Kysy apteekista mitä tuotteita voit käyttää kipusi hoitamiseen. He voivat myös neuvoa sinua oikeasta ruokavaliosta ja liikunnasta, joka voi auttaa kivunlievityksessä.
Jos sinulla ilmenee ikääntyessäsi jatkuvaa kipua nivelissä, lihaksissa tai luissa, on sinun syytä ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin. Lääkärisi voi tutkia sinut ja tehdä kokeita löytääkseen kipusi lähteen, sekä suositella miten voit lievittää kipua ja tarvittaessa määrätä lääkkeitä. Kerro aina lääkärille millaista lääkkeitä käytät, vaikka kyse olisi ilman reseptiä saatavista lääkkeistä.
Lue lisää
Selkäkivun hoitona voi olla myös liikunta
Liikunta voi olla paras tapa lievittää selkäkipuasi. Aktiivinen elämäntapa on yksi parhaista tavoista hoitaa selkää. Aina se ei kuitenkaan auta, ja kivun lievittämiseksi tarvitaan lisäapua.
Lue lisääErilaiset kivut, ja miten niitä hoidetaan
Ota selvää, miten juuri sinun kipuasi tulisi hoitaa…
Lue lisääPidä kehosi kunnossa
Tutustu liikunnan etuihin ja siihen, miten se voi auttaa sinua pysymään kunnossa sekä lievittää kipua.
**WHO | Physical activity. 2016. WHO | Physical activity. [ONLINE] Saatavana osoitteessa: http://www.who.int/mediacentre/ factsheets/fs385/en/[Viitattu 20.4.2016].
Lue lisää